Κατά τον Foulkes και τον Εlias, το κοινωνικό διαποτίζει το άτομο και το άτομο συν-διαμορφώνει το κοινωνικό. Οι διαδικασίες κοινωνικοποίησης και εξατομίκευσης εξελίσσονται πάντοτε ταυτοχρόνως και βεβαίως οι διαδικασίες αυτές συνίστανται σε ψυχικά και κοινωνικά γεγονότα συνειδητά και ασυνείδητα.
Έτσι προκύπτει η ανάγκη νέων εννοιών που θα απεικονίζουν και θα περιγράφουν αυτήν τη συνολική εικόνα. Δηλαδή "Το άτομο ως όλον μέσα στην συνολική κατάσταση" όπως το έθεσε ο Foulkes. O Ormay ανταποκρίνεται στην παρότρυνση αυτή του Foulkes εισάγοντας μια τέτοια έννοια. Είναι η έννοια του NOS (Νos = Eμείς στα Λατινικά).
Ουσιαστικά μέσω της εισαγωγής του nos στη δομική θεωρία της προσωπικότητας οδηγείται σε μια συνύφανση της ψυχαναλυτικής θεωρίας με την ομαδική αναλυτική θεωρία. Κατ' αυτόν τον τρόπο η ομαδική ανάλυση αναγορεύεται σε κατ' εξοχήν ψυχαναλυτική θεωρία που μπορεί τώρα να υποστηρίξει θεωρητικά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος των Foulkes και Elias που εξαρχής κατέτεινε προς μια σύζευξη της ψυχανάλυσης με την κοινωνιολογία.
Έτσι το πεδίο του βιο-ψυχο-κοινωνικού ενοποιείται και το συνολικό σχέδιο μοιάζει με το σχέδιο του Elias που επίσης με το έργο του , τη θεωρία του για τον κοινωνικό σχηματισμό και τη θεωρία του συμβόλου υπηρέτησε ένα τέτοιο σκοπό. Η κατάληξη αυτή επιτρέπει στον Ormay να προβεί και σε ενδιαφέρουσες αναλύσεις για κοινωνικά φαινόμενα όπως ο ολοκληρωτισμός, οι δικτατορίες, ο λαϊκισμός και ο πολιτικός εξτρεμισμό
Κ.Μωρόγιαννης (Από τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση).
Copyright © 2025 ΕΔΟΑ
Powered by Olon Systems